Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів.
Продавець –https://www.youtube.com/watch?v=Yd8CjcH4ikc
Найбільш поширена професія серед торговельних працівників, на даний час вона найбільш популярна. Сучасний професійний продавець – це кваліфікований спеціаліст у галузі товарознавства, консультант і помічник покупця. Продавець – особа, яка виступає посередником між виробником товару і покупцем. Спеціалізація продавця визначається видом товарів, з якими він працює. Серед продовольчих товарів виділяють м'ясну і рибну продукцію, бакалію, кондитерські та кулінарні вироби, овочі і фрукти, хліб та хлібобулочні вироби. У процесі роботи продавець несе велику моральну і матеріальну відповідальність, витримує психічне напруження, а також фізичне навантаження. Матеріальна відповідальність є однією з умов роботи в торгівлі. Кожен працівник щоденно неначе складає іспит на чесність і порядність. Як показує практика, не для всіх ця психологічна ноша посильна в силу індивідуальних властивостей психіки або певних норм і цінностей, яких дотримується особистість. Весь робочий день він спілкується з покупцями магазину, тому професія вимагає від кандидата володіння різнобічною інформацією про товари та їхні споживчі характеристики. Продавець повинен мати гарну пам’ять, чітку дикцію, виразний голос, бути уважним, привітним, доброзичливим.
Продавець – перспективна професія. Якщо ви будете старанним у роботі, то через деякий час зможете стати старшим продавцем, менеджером або завідувачем секцією.
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів;
- правила підготовки товарів до продажу, способи пакування товарів, порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами;
- правила зберігання товарів і термін їх реалізації, принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньо магазинних вітрин; основних постачальників товарів;
- порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками;
- правила експлуатації РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду;
- порядок оприбуткування товарів і тари;
- документальне оформлення проведення інвентаризації та порядок визначення її результатів; прийоми пошуку інформації в мережі інформаційних технологій;
- основи торгового менеджменту;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
- вивчати асортимент товарів на складі, приймати товари.
- повідомляти в належній формі відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості).
- вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари.
- заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів.
- зонсультувати покупця про ціну, властивості, смакові якості, кулінарне призначення і харчову цінність товарів.
- пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту.
-контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів, слідкувати за термінами реалізації продуктів.
- оформляти прилавкові та внутрішньо магазинні вітрини.
- складати і оформляти подарункові і святкові набори. Вивчати попит покупців.
- брати участь у складанні товарних звітів.
- звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових звітів.
- брати участь в інвентаризації товарів.
- контролювати асортимент та залишки товарів через мережу інформаційних технологій.
Сфера професійного використання випускника
Оптова та роздрібна торгівля
Специфічні вимоги
Вік: прийняття на роботу після закінчення строку навчання здійснюється відповідно до законодавства. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України № 256 від 29.12.1993).